Kā pašnodarbinātajam samazināt ar nodokli apliekamo ienākumu?

Publicēts: 2022-01-18 | Autors: Skaistumnica.lv
Skatījumi: 6962 | Komentāri (0)


Frizieri, manikīra meistari, kosmetologi un citi skaistumkopšanas speciālisti bieži vien savas profesionālās darbības īstenošanai izvēlas reģistrēt saimniecisko darbību un kļūt par pašnodarbinātajiem. Tā ir iespēja patstāvīgi un elastīgi plānot savu darba laiku, vietu,
apjomu un cenu. Vienlaikus patstāvīgi jāveic arī savas grāmatvedības kārtošana, nodokļu aprēķins un samaksa.

Bieži vien pašnodarbinātie prāto, kādā veidā samazināt summu, ko nepieciešams maksāt nodokļos. Šādos gadījumos ļoti būtiski ir veikt rūpīgu ar saimniecisko darbību saistīto izdevumu uzskaiti. Jo vairāk izdevumu norakstīsi, jo mazāks nodoklis būs jāmaksā. Lai atvieglotu pirmos soļus patstāvīgas grāmatvedības kārtošanā, pašnodarbināto grāmatvedības sistēmas pats.lv komanda sagatavojusi pāris ieteikumus pareizai izdevumu norakstīšanai.

Telefona sarunas un internets

Ja mājas internets un personīgais mobilais telefons tiek izmantots arī saimnieciskās darbības vajadzībām, daļu no šīm izmaksām var attiecināt uz saimnieciskās darbības izdevumiem. Praksē bieži gadās, ka šādām izmaksām ir grūti noteikt proporciju, kādā tie izmantoti saimnieciskās darbības vajadzībām. Šajā gadījumā jāatceras, ka likums atļauj attiecināt ne vairāk kā 70% no apmaksātā rēķina summas, neuzskaitot saimnieciskās darbības vajadzībām veiktās sarunas un minūtes.

Izdevumi par degvielu un automobili

Ja saimnieciskās darbības ietvaros bieži jābrauc pie klientiem, tad izdevumos var iekļaut daļu no automašīnas izmaksām, tajā skaitā izdevumus par degvielu, apdrošināšanu, remontu, kredīta vai līzinga procentus un pat autostāvvietu. Vienkāršākais veids ir norakstīt izdevumos 50% no izmaksām. Šādā apjomā izdevumus iespējams norakstīt tad, ja netiek pierakstītas ceļazīmes jeb noformēti braucienu maršruti. Ja tomēr ir zināms, ka automašīna saimnieciskās darbības vajadzībām tiek izmantot biežāk un izdevumi ir lielāki, tad būtiski ir pierakstīt braucienu maršrutus. Šajā gadījumā likums ļauj automašīnas izdevumos norakstīt līdz 70% no izmaksām.

Darbs no mājām

Ja strādā no mājām, tad uz saimnieciskās darbības izdevumiem var attiecināt daļu no izmaksām par īri un komunālajiem maksājumiem. To parasti nosaka, ņemot vērā, kādu daļu no visas dzīvojamās telpas aizņem darba telpa. Piemēram, ja dzīvojamā platība ir 50
kvadrātmetrus liela un birojs aizņem 25 kvadrātmetrus, uz saimnieciskās darbības izdevumiem var attiecināt 50% no izdevumiem par īri, ūdeni, kanalizāciju, elektrību. Ja tomēr šādu proporciju ir grūti noteikt, tad likums nosaka, ka drīkst izdevumos norakstīt līdz 70% izdevumu.

Kvalifikācijas paaugstināšana

Uz saimnieciskā darbības izdevumiem var attiecināt arī maksu par kursiem vai citiem izglītošanās veidiem, kas saistīti ar kvalifikācijas paaugstināšu. Izņēmums ir izdevumi, kas radušies ar vispārējās izglītības iegūšanu un augstākās izglītības iegūšanu.

Šie ir tikai daži no populārākajiem izdevumiem, ko pašnodarbinātie noraksta, lai samazinātu ar nodokli apliekamo ienākumu. Skaistumkopšanas speciālistiem var būt vēl virkne citu izdevumu, to skaitā dažādi profesionālie instrumenti, tehnika, līdzekļi un tamlīdzīgi. Vairāk par to, kā kārtot savu grāmatvedību un norakstīt dažādus izdevumus, uzzini Pats.lv video un bloga sadaļā.

Patstāvīgi darboties ar saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu uzskaiti un nodokļu aprēķinu var izrādīties sarežģīti un laikietilpīgi, it īpaši, ja tas tiek darīts pirmo reizi, taču mazināt šaubas par datu pareizību un nodokļu aprēķinu var ar atbilstoši piemeklētas grāmatvedības programmas palīdzību. Ja esi šādas programmas meklējumos, izmēģini Pats.lv – grāmatvedības sistēmu pašnodarbinātajiem, kas nodrošina iespēju uzskaitīt ieņēmumus un izdevumus, kā arī automātiski veic nodokļu aprēķinu un sagatavo ceturkšņa atskaites. Kārtot grāmatvedību ar Pats.lv ir ātri, ērti un tas neprasa priekšzināšanas grāmatvedībā.

Ja vēl plāno par savas saimnieciskās darbības uzsākšanu, tad iesakām izmēģināt Pats.lv nodokļu režīma kalkulatoru. Tikai četri jautājumi, kas palīdzēs tev uzzināt, kāds nodokļu maksāšanas režīms ir piemērotākais un izdevīgākais tieši tavai darbībai!


Komentāri (0)

Vēlies komentēt? Reģistrēties vai ienāc portālā.

Šeit vēl nav komentāru!
Reģistrēties Ienākt